HISTÒRIA SALUTACIONS INSTITUCIONALS JURAT ORGANITZACIÓ COMPOSITORS PROGRAMA GALERÍA CIBM
 
Fa 100 anys...




Inicis del Certamen

Fa 100 anys el Concurs de Bandes va celebrar el seu 25 aniversari i les les audicions es van fer a la Plaça de Bous de València durant els dies 1 i 2 d'agost. Constava de dos seccions:

  • Secció Segona, fins a un màxim de 40 músics.
  • Secció Primera, per a bandes de més de 40 músics.

El primer dia de certamen, les bandes de música participants van començar a les 15.30 h. la desfilada pels carrers de la ciutat, amb interpretació de pasdobles fins a convergir a la Plaça de Bous.

El jurat estava format per Cecilio de Roda López (musicòleg i crític musical); Arturo Saco del Valle Flores (director d'orquestra del Teatro Real) i Ramón Martínez Carrasco (director del Conservatori de València) que va ocupar la tribuna a les 16.00 h, moment en què el concurs va començar amb la desfilada de les bandes participants per l'arena de la plaça fins a arribar a la gran plataforma que s'havia construït per a les actuacions i va acabar amb la Banda Municipal de València, dirigida per Damián Gasó Fabra.

A continuació les quatre bandes participants en la Segona Secció van interpretar sobre l'entarimat l'obertura Egmont Op. 84 de Beethoven com a obra obligada.

Posteriorment les cinc bandes de la Secció Primera van executar l'obra de lliure elecció i va conclore esta audició la Banda Municipal de València que, després d'interpretar una Fantasia de Sigfrido de Wagner, va haver de regalar tres bises a causa de les insistents ovacions que va rebre del nombrós públic assistent. Este primer dia de concurs va acabar sobre les 22.00 h amb l'eixida de les bandes de la Plaça de Bous desfilant pels carrers de la ciutat.

El segon dia de concurs va començar de la mateixa manera que el primer, amb la desfilada de les bandes de música pels principals carrers de la ciutat fins a l'arena de la Plaça de Bous.

Va continuar el concurs amb la interpretació de l'obra obligada per part de les bandes pertanyents a la Secció Primera, que va ser el quart moviment anomenat Carnestoltes de la Suite Roma del compositor Jules Massenet.

Tot seguit les bandes de la Secció Segona van interpretar cada una la seua obra de lliure elecció i va finalitzar l'audició amb la intervenció de la Banda Municipal de València que, dirigida per Damián Gasó Fabra, va interpretar El vaixell fantasma de Wagner, L'Entrà de la murta del mestre Giner i l'Himne de l'Exposició del mestre Serrano.

De la mateixa manerq que el dia anterior, les bandes de música van eixir de la Plaça de Bous acompanyades del públic i es van disseminar per la ciutat esperant l'adjudicació dels premis.

A les 11 de la nit, al Pavelló Municipal de la Fira, ubicat al passeig de l'Albereda, es va reunir el jurat juntament amb els nou directors de les bandes de música participants i va acordar, davant la impossibilitat de donar dos primers premis a les bandes de Llíria, atorgar els premis següents:

  • Primer premi de la Secció Primera, dotat amb 3.000 pessetes, al Centre Instructiu Unió Musical de Llíria, amb 48 músics i dirigida per Francisco de Paula Vives Hernández, que va interpretar 'Les Erynnies' de Jules Massenet, com a obra de lliure elecció.
  • Segon premi, amb 2.000 pessetes, per a la Banda Primitiva de Llíria, dirigida per Julián Palanca Masià, amb 57 músics, que va interpretar, també com a obra de lliure, Les Erynnies de Jules Massenet.
  • Tercer premi, amb 1.000 pessetes, va ser per a la Banda Municipal de Novelda, formada per 45 músics i dirigides per Eleuterio Parra Bernabeu, que va interpretar l'Obertura Pàtria de Georges Bizet com a obra de lliure elecció.
  • També van participar en la Secció Primera d'esta 25 edició del certamen, la Societat Musical Obrera de Torrent, amb 53 músics i dirigida per Valentín Planells Gozalvo, que va interpretar Le pardon de Phoermel de Giacomo Meyerbeer com a obra de lliure elecció i la Unió Musical de Benaguasil amb 46 places, dirigida per Joaquín Pérez Rodríguez, que va executar com a obra lliure l'Obertura Tannhäuser de Richard Wagner.

En la Secció Segona el jurat va concedir els premis següents:

  • Primer premi, amb un import de 2.000 pessetes, el va aconseguir la Banda Municipal d'Antella, amb 38 músics i dirigida per José García Pastor, que va interpretar l'Obertura Don Juan d'Amadeus Mozart com a obra de lliure elecció.
  • El segon premi va ser per a la Banda Agrícola de Monserrat, amb 40 músics i dirigida per Francisco Hueso del Toro, que va interpretar com a obra de lliure elecció Carnestoltes d'Alexander Glazunov. El premi estava dotat amb 1.000 pessetes.
  • Tercer premi, de 500 pessetes, per a la banda del Centre Artístic i Musical de Paterna, dirigida per Vicente Peris Valero. Estava composta per 38 músics que van interpretar la Suite núm. 2 de Georges Bizet com a obra de lliure elecció.
  • Va concursar també en esta Secció Segona amb 38 músics i dirigits per Emilio Salt Isach, la Unió Musical d'Algimia d'Alfara, que va interpretar l'Obertura Cleòpatra de Luigi Mancinelli.

El públic va rebre gratament la decisió del jurat, que va considerar que era el més equitatiu que s'havia produït en molts anys.

Alfredo Ruiz / Daniel Belloví